FBI verzamelt informatie over bestormers van het Capitool

ANP Producties | Bron: ANP

De FBI is op zoek naar informatie over en beeldmateriaal van mensen die woensdag hebben aangezet tot rellen en geweld of daaraan hebben deelgenomen in en rond het Capitool. De politiedienst heeft daarvoor een site geopend. De FBI vraagt ook om gewone tips die kunnen helpen de daders op te sporen.

Een voordeel voor de federale rechercheurs is dat veel bestormers van de zetel van het Congres niet alleen tegenstanders zijn van de aanstaande president Joe Biden, maar ook van de coronamaatregelen. Dankzij hun afkeer van mondkapjes komen veel Trump-aanhangers met hun gezicht in beeld. Er zijn vooralsnog meer dan vijftig mensen aangehouden tijdens de ongeregeldheden. 26 van hen werden gearresteerd in of net buiten het Capitool.

Voor de rechter

Donderdag moeten de eerste opgepakte relschoppers al voor de rechter verschijnen. Hoeveel mensen moeten voorkomen, is nog niet bekend. De meeste van hen worden verdacht van het breken van de avondklok die de burgemeester van Washington had ingesteld.

Het aantal arrestaties is opvallend laag in vergelijking met grote demonstraties tegen racisme die vorig jaar werden gehouden en waarbij geen overheidsgebouwen werden bestormd. Op 1 juni werden driehonderd mensen opgepakt in Washington tijdens een demonstratie bij het Witte Huis.

Burgemeester Muriel Bowser denkt dat het aantal arrestaties nog gaat oplopen. "We blijven uitkijken, sommigen van hen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden." Ze heeft de noodtoestand in Washington met vijftien dagen verlengd, om de bewegingsmogelijkheden van mensen te beperken als dat nodig is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.