Turnster Eythora Thorsdottir wil met haar coach Patrick Kiens door tot en met de Olympische Spelen en gooit kont tegen de krib. Turnbond voert druk op, in bestuurscrisis verkerend, SV Pax Haarlemmermeer op om afscheid van de hoofdtrainer te nemen
Turnster Eythora Thorsdottir en haar trainer Patrick Kiens tijdens Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.© Foto ANP/Sander Koning
Eythora Thorsdottir ligt op ramkoers met de Nederlandse gymnastiekunie. De turnster van SV Pax Haarlemmermeer blijft bij haar standpunt dat ze in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio komende zomer slechts wil werken met Patrick Kiens, haar clubtrainer met wie de KNGU de banden heeft doorsneden.
Kiens is, net als Frank Louter van TON Almelo, sinds begin december niet meer betrokken bij het landelijke topsportprogramma. Tussen hem en technisch directeur Mark Meijer van de KNGU waren er ’onoverbrugbare verschillen in opvattingen’ over onder meer communicatie, respect tonen, kritisch reflecteren op het eigen handelen en het openstaan voor terugkoppeling.
De bond heeft verordonneerd dat alle turnsters uit de olympische selectie drie dagen per week op de centrale plek in Nijmegen (en binnenkort weer Heerenveen) dienen te trainen, met uitzondering van de twee minderjarige gymnastes van TON Almelo. Thorsdottir (22) heeft zich tot nu toe aan de eis onttrokken.
,,Ik wil verder met Patrick’’, verklaarde Thorsdottir tegen de NOS. ,,Anders niet. Patrick en ik zijn één team. Een half jaar voor de Spelen van trainer wisselen: zo werkt het niet.’’
Meijer gaat er ondanks de gespannen situatie van uit dat Thorsdottir, drievoudig medaillewinnaar bij EK’s en in 2016 olympisch finaliste op de individuele meerkamp in Rio de Janeiro, zich volgende week meldt voor een meerdaagse stage. ,,Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat ze komt’’, aldus de technisch directeur.
De turnbond voert inmiddels achter de schermen de druk op SV Pax op om afscheid te nemen van Kiens, die als hoofdtrainer in dienst is van de club uit Hoofddorp. Eerder gaf SV Pax geen gehoor aan het ’moreel appèl’ van de KNGU om Kiens (tijdelijk) te laten terugtreden.
Kiens behoort naar verluidt tot de coaches wier grensoverschrijdend gedrag momenteel wordt onderzocht door het Instituut Sportrechtspraak (ISR), hetgeen overigens ook geldt voor onder anderen bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers. Dit tweetal werd eind juli op non-actief gezet, maar is sinds begin september weer welkom in de trainingshal. De aantijgingen tegen Kiens staan overigens los van de banvloek, benadrukt de KNGU.
Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.
SV Pax, waar Kiens als hoofdverantwoordelijke de cultuurbepaler en -bewaker is, raakte in het voorjaar van 2019 in opspraak. Uit een, slechts in samenvatting vrijgegeven, ISR-rapport kwam naar voren dat zich in de trainingssetting ’grensoverschrijdende incidenten’ hadden voorgedaan. Ondanks die constatering stond de vereniging afgelopen zomer op de nominatie een van de drie nieuwe turntopsportcentra in Nederland te worden, een besluit dat inmiddels door de KNGU is uitgesteld.
Overigens verkeert SV Pax in een bestuurscrisis. Eind oktober stapten de voorzitter en secretaris op, uit ’frustratie over de aanpak van de KNGU’ inzake het dossier grensoverschrijdend gedrag. De twee bestuurders verweten de bond ’gebrek aan transparantie’ en ’onprofessioneel handelen’, stelden verder dat ’essentiële informatie stelselmatig werd achtergehouden’ en bestempelde de KNGU als ’een jarenlang disfunctionerende organisatie’. Inmiddels zijn ook de overige bestuursleden teruggetreden en spreekt een van hen van ’een vacüum’.