SP wil toeslagenouders helpen alsnog vervolging af te dwingen

ANP Producties | Bron: ANP

De SP zal gedupeerden die daar om vragen bijstaan als zij via de rechter alsnog een strafrechtelijk onderzoek proberen af te dwingen naar het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Dat zegt Kamerlid Renkse Leijten. Het besluit van het Openbaar Ministerie om zo'n onderzoek achterwege te laten noemt zij "heel pijnlijk" voor de getroffen ouders.

"Wij richten ons nu op de politieke verantwoordelijkheid", zegt Leijten. "Dat de rechten van mensen kunnen worden ondermijnd door wetten, uitvoering en beperking van de toegang tot het recht, is het grote schandaal en daarvoor is dit kabinet volledig verantwoordelijk."

"Het ongekend onrecht houdt maar niet op", zegt onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. De mogelijkheid van ouders om via een zogeheten artikel 12-procedure alsnog om vervolging te vragen, noemt zij "een laatste strohalm".

PVV-leider Geert Wilders haalt zijn eigen vervolging wegens groepsbelediging erbij, en noemt Nederland een "corrupt" land. "Het OM doet geen strafrechtelijk onderzoek naar collega-ambtenaren van de Belastingdienst maar zorgt er wel voor dat de leider van de oppositie in de Tweede Kamer tien jaar lang voor de rechter staat", twittert hij.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.