Beveiligingschef Amerikaans Huis treedt af na bestorming

ANP Producties | Bron: ANP

De man die verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ruimt het veld. Paul Irving neemt zelf ontslag als hoofd beveiliging, stelt de Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi.

Eerder riep de leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer het beveiligingshoofd van de Senaat op te vertrekken. Schumer zei tegen nieuwssite Politico Michael Stenger zelf te zullen ontslaan als hij de komende twee weken zelf niet opstapt. De Democraten hebben het vanaf 20 januari ook in de Senaat voor het zeggen.

De beveiliging van het Capitool, waar het Amerikaanse parlement is gevestigd, leek woensdag totaal niet voorbereid op de bestorming van Trump-aanhangers. Ze wisten door te dringen tot de Senaat en delen van het Huis van Afgevaardigden, waar de leden tot kort daarvoor de verkiezingsuitslag bespraken met het oog op het presidentschap van Joe Biden.

Uitleg

Veel politici hebben al uitleg gevraagd over de veronderstelde beveiligingsblunder. Stenger is sinds 2018 verantwoordelijk voor handhaving van de regels van de Senaat, inclusief de beveiliging en stuurt achthonderd medewerkers aan. Hij heeft 35 jaar voor de geheime dienst USSS gewerkt. Irving werkte acht jaar als hoofd beveiliging van het Huis en was 25 jaar actief voor de geheime dienst.

Pelosi roept ook om het aftreden van de chef van de Capitoolpolitie. Commissaris Steven Sund stelde eerder dat zijn agenten bij de bestorming een heroïsche prestatie hadden geleverd "gezien de situatie waar ze zich in bevonden". Volgens Sund lag er een "robuust beveiligingsplan", maar waren de rellen bij de bestorming van de buitencategorie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.