Erik van der Peet (CDA) Haarlemmermeers raadslid van het jaar 2020

Erik van der Peet met wisselbeker en de beker die hij mag houden.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Hoofddorp

CDA-raadslid Erik van der Peet (38) uit Nieuw-Vennep is donderdagavond uitgeroepen tot raadslid van het jaar 2020 in Haarlemmermeer. De bijbehorende wisselbeker heeft hij tijdens de raadsvergadering van 14 januari overhandigd gekregen.

Zijn eerste reactie was ’ik heb nog nooit iets gewonnen’, exact dezelfde woorden die CDA’er Mariëtte Sedee in 2014 sprak toen zij de eretitel kreeg. Het raadslid van het jaar wordt in Haarlemmermeer sinds een jaar of tien gekozen door journalisten die alle raadsvergaderingen volgen.

Dat zijn er inmiddels nog maar drie: Frits Verhagen (HCNieuws), Henk van der Eem (Meerradio) en Bart Boele (Haarlems Dagblad). Andere media bestaan niet meer of hebben geen verslaggevers om bij alle vergaderingen aanwezig te zijn.

De journalisten beoordelen voor de eretitel Raadslid van het Jaar raadsleden op hun rol in het politieke debat en als volksvertegenwoordiger. Over Van der Peet is gezegd: ’Verdiept zich ter plaatse en terdege in grote en kleine onderwerpen’, ’een stille kracht die binnen de raad vertrouwen en waardering ophaalt’, ’inhoudelijk sterk en standvastig, is nog steeds aan het groeien’ en ’heeft het vermogen zijn tegenstander in zijn waarde te laten en toch zijn punt te maken’.

„Ik ben erg vereerd”, aldus Van der Peet in zijn reactie. „In een jaar waarin corona overheerst is deze verkiezing niet iets waar je mee bezig bent.” Hij is vooral trots op zijn partij CDA, die na Mariëtte Sedee en Herman Koning nu voor de derde keer het raadslid van het jaar heeft geleverd. De afgelopen jaren was het viermaal een VVD’er en in 2019 Forza-raadslid Erik Vermeulen.

Dit jaar werden raadsleden van Gezond Haarlemmermeer, D66, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, VVD en groep Reesink-Vermeulen door de jury genoemd. CDA’er Van der Peet viel het afgelopen jaar het meest op, omdat hij onder andere met een initiatiefvoorstel kwam om als Haarlemmermeer in gesprek te gaan met de buurgemeenten Heemstede, Bloemendaal, Hillegom en Lisse nadat er een streep ging door het project Duinpolderweg. Ook verdiepte hij zich twee jaar lang in een omstreden bouwplan in Badhoevedorp en stemde na uitvoerig overleg met de buurtbewoners, die tegen zijn, in het algemeen belang toch voor het plan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.