’Droomdeal Tata Steel mogelijk getorpedeerd door Zweedse beleggers’

Dronefoto van staalfabrikant Tata Steel.© Archief

IJmuiden

De overname van Tata Steel in IJmuiden door het Zweedse SSAB stuit op serieuze weerstand bij de twee grootste aandeelhouders van die laatste partij.

Dat schrijft de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op basis van ingewijden. En dat is een probleem, want SSAB moet nieuwe aandelen uitgeven om de overname te bekostigen.

Het gaat om Industrivarden en LKAB. Die twee hebben elk meer dan 10% van het stemrecht bij SSAB in handen en zijn dus erg machtig.

Vorige week werd bekend dat de Indiaas-Zweedse deal vertraagd was door reisbeperkingen vanwege corona.

Half november werd bekend dat het Indiase Tata Steel onderhandelt met SSAB over de verkoop van het Nederlandse onderdeel van Tata Steel aan de Zweden. Naar verluidt zou SSAB $7 miljard willen betalen en volgens eerdere geluiden zou de deal mogelijk in januari al rond komen. Maar dat laatste lijkt nu opeens onzeker.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd is.

Tata Steel Europe laat weten niets te willen bevestigen en niet in te gaan op speculaties. „Tijdens het proces doen we geen uitspraken, behalve als we echt nieuws te melden hebben”, aldus een woordvoerster.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.