Columnist Joris Brussel heeft een idee voor een roman: Beverwijker leent hond voor avondklok en kan uiteindelijk niet meer zonder zijn viervoeter

Joris Brussel.

Joris Brussel.© Archieffoto Heleen Vink

Joris Brussel
IJmond

De biografie van operazanger Marco Bakker kwam afgelopen week uit. En Marij van der Meij uit Santpoort-Zuid debuteerde onlangs op 69-jarige leeftijd met een roman. Het lijkt alsof de coronamaatregelen ruimte geven voor een productief schrijversklimaat.

Het is wat vroeg voor de biografie ’Ik, Joris Brussel’, maar een bestseller schrijven, lijkt me ook wel wat. Het Netflixen gaat op termijn toch vervelen. De documentaire ’My Octopus Teacher’ die op Netflix staat, vond ik dan wel weer aardig. De film over een man die bevriend raakt met een octopus, blijkt bedacht en mede mogelijk gemaakt door Ellen Windemuth van Stichting IJmondig.

De documentaire werd in eerste instantie niet direct enthousiast ontvangen door televisiemaatschappijen. Maar inmiddels heeft de op Netflix veel bekeken documentaire verschillende filmprijzen gewonnen. In de verte een beetje een J.K. Rowlingverhaal. De schrijfster van de razend populaire Harry Potterboeken werd talloze keren afgewezen en inmiddels is ze een van de best verdienende auteurs van de wereld. Dat lijkt me wel wat. En ik denk dat ik een idee heb voor een roman. Een Beverwijker leent hals over kop een hond bij Match-een-leenhond.nl nu de avondklok een feit is. Op deze manier kan hij na 21 uur alsnog over straat. Dat hij absoluut niets met honden heeft, neemt hij op de koop toe. Zijn afkeer slaat snel om tijdens de gezamenlijke wandelingetjes. Maar nadat de avondklok voor de zesde keer verlengd is, moet hij accepteren dat hij zijn nieuwe, beste vriend moet loslaten. De avondklok is bijna voorbij en het leencontract stopt spoedig.

De man zoekt naarstig naar oplossingen om zijn trouwe viervoeter te behouden, maar tevergeefs. Hij probeert zelfs een lening af te sluiten om de leenhond over te kopen. Na een psychose en een mislukte kidnap-poging moet hij als taakstraf in een hondenasiel werken. ’Een geleend hondenleven’ wordt de titel. Hopelijk kan ik het in de markt brengen als een sciencefictionklucht in de hoop dat mensen alle achterlijke pogingen om de avondklok te omzeilen aan zich voorbij laten gaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.