Van Foreest wil het toernooi winnen en dat blijkt geen grootspraak: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman opviel tijdens Tata Steel Chess

Jorden van Foreest.© Foto ANP/Koen van Weel

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde zeven.

Bij de opening van het toernooi zei Jorden van Foreest dat hij voor toernooiwinst ging. ,,Volgens de wedkantoren is de kans 1 op 250, maar ik probeer het toch, want je weet nooit en soms gebeuren er wonderen.”

Nog steeds is de kans niet groot dat het zal gebeuren, maar inmiddels zal de potentiële opbrengst van een weddenschap heel wat minder zijn: we zijn voorbij de helft van het toernooi en hij is één van de vier leiders!

Zijn tegenstander uit de zevende ronde, Aryan Tari, kende hij nog van het WK jeugd uit 2017. De Noor werd toen wereldkampioen door Van Foreest in de laatste ronde op remise te houden (anders had de Groninger de titel gepakt).

Dit keer wist de Groninger wel het volle punt te halen tegen zijn één maand jongere leeftijdsgenoot. In de diagramstelling is het al mis voor wit: zijn paarden in het centrum zijn niet of slecht gedekt en ook op de lange diagonaal heeft hij een probleem.

24...Pd4! 25.Te1

25.Dxd4 Pe2+ verliest een dame.

25...Pxc2 26.Dxc2 Te6

Wit moet nu zijn paard op e4 houden om Pxg2 te voorkomen, maar er is geen goede manier om dat te doen en ondertussen beide paarden goed gedekt te houden. 27.Pf3 Pd3 verliest bijvoorbeeld materiaal.

27.Dc3 De7 28.Ta5 d6

En nu heeft wit een vervelende keuze: één van beide paarden gaat verloren.

29.Pg5 Txe5

Stuk gewonnen en de rest is niet moeilijk meer.

30.Taxe5 dxe5 31.Txe5 Df6 32.Dc2 Pd3 Wit geeft op.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen