Finale filmcompetitie Shoot Your Shot als online evenement. ’Voordeel is dat er veel meer mensen kunnen meekijken’

Jules Asperghis en Nola Kemper wonnen de vorige editie van Shoot Your Shot.

Jules Asperghis en Nola Kemper wonnen de vorige editie van Shoot Your Shot.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Leontien van Engelen
Haarlem

De finale is al twee keer verschoven, maar nu gaat hij echt door. Online weliswaar, maar dat is voor een filmcompetitie als Shoot your Shot niet eens zo heel vreemd.

De zestiende editie van de filmcompetitie voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar van de Film- en Toneelschuur heeft als thema On/Off. De deelnemers zijn helemaal vrij om het genre of de vorm te kiezen.

Zoals elk jaar werden ook nu twee workshops gegeven aan de deelnemers door professionals uit de filmwereld. Regisseur Edson da Conceicao kon de deelnemers op 8 oktober nog live in de Schuur de geplande tips en tricks laten zien. De tweede workshop van editor Manny Nickpour moest vanwege de lockdown op stel en sprong online gegeven worden.

Het weerhield de deelnemers er niet van om zich vol overgave op het maken van hun maximaal vijf minuten durende inzending te storten. Er zijn elf finalisten door de voorselectie gekomen. Op de Facebookpagina van de Toneel- en Filmschuur verschijnen de komende dagen korte filmpjes waarin de finalisten zichzelf voorstellen en ze een tipje van de sluier over hun inzending oplichten.

Finale

Het plan is de al twee keer uitgestelde finale - waarbij de inzendingen op het grote scherm in de Filmschuur getoond worden - nu op zondag 14 februari te laten plaatsvinden om drie uur ’s middags. Omdat het te onzeker is dat de lockdown tegen die tijd dusdanig versoepeld wordt dat deelnemers en publiek in de zaal ontvangen kunnen worden, wordt nu de hele finale online gestreamd via de site van de Filmschuur en via shootyourshot.nl.

De juryleden en technici zijn wel aanwezig in de Filmschuur om van daaruit de live-stream te verzorgen, zegt Marijn Bes van de Toneel- en Filmschuur. ,,En het grote voordeel is dat nu iedereen die wil kan meekijken. De edities waarvan de finale gewoon in de Schuur plaatsvond waren altijd in korte tijd uitverkocht en dan moesten we veel mensen teleurstellen. Iedereen kan nu gewoon vanuit huis meekijken en meestemmen.’’ Hoe dat laatste in zijn werk gaat is nog niet bekend, er wordt nog gekeken met welke ’tool’ dat het best kan.

Er zijn twee prijzen te winnen, de juryprijs en de publieksprijs. De winnende film wordt gedurende één week als voorfilm vertoond in de Filmschuur. Daarnaast ligt er voor de winnaar of de winnende groep een waardebon van Open Studio klaar, waar verschillende professionele filmcursussen worden gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.