Relschoppers Noord-Holland snel berecht, verdachten tussen de 15 en 37 jaar oud

Rellen in de Haarlemse Europawijk.© Foto Michel van Bergen

Wessel Mekking
Haarlem

Zeven jongens en mannen die maandag werden aangehouden bij rellen in Haarlem, Alkmaar, Hoorn en Zaanstad worden als het aan het openbaar ministerie ligt snel berecht.

De verdachten zijn tussen de 15 en 37 jaar oud. Ze zijn of worden dezer dagen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze worden verdacht van openlijk geweld, bezit van verboden vuurwerk, bedreiging en opruiing. Zo zou een aantal hebben opgeroepen tot het overtreden van de avondklok of het oproepen tot geweld, al dan niet via sociale media.

Het openbaar ministerie wil dat de verdachten zich op 5 en 9 februari verantwoorden bij de snelrechter. De zaken tegen andere aangehouden relschoppers die maandag werden aangehouden, zijn op andere wijze afgedaan. Zo is een aantal meerderjarigen beboet of uitgenodigd voor een OM-zitting vanwege overtredingen, zoals het overtreden van de avondklok of het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs.

Twee minderjarigen moeten zich in april verantwoorden op een besloten OM-zitting wegens wederspannigheid en overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Het ging om een zakmes en een baksteen.

De zaken van twee andere minderjarigen zijn overgedragen aan het OM in Den Haag en Amsterdam vanwege de woonplaats van de verdachten. In enkele zaken vindt nog nader onderzoek plaats en neemt het openbaar ministerie op korte termijn een afdoeningsbeslissing.

’Asociale relschoppers’

,,In deze moeilijke tijd wordt een beroep gedaan op ieders solidariteit. Vernieling van spullen, nota bene van buurtgenoten of van winkeliers en horecaondernemers uit de wijk, die ieders steun hard nodig hebben, staat daar haaks op’’, aldus het openbaar ministerie in een persbericht. ,,Ook het (oproepen tot) geweld tegen politieambtenaren, hulpverleners of tegen aanwezige journalisten vraagt om een stevige aanpak. Deze asociale relschoppers verdienen niet alleen collectieve afkeuring en verontwaardiging, maar ook een passende straf en het vergoeden van de gemaakte schade.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.