Personeel Tata Steel teleurgesteld over afhaken Zweden; ’Nieuwe onzekerheid voor de vestiging in IJmuiden’

In de zomer waren werknemers aan het staken tegen de dreigende reorganisatie bij het staalbedrijf© Hollandse Hoogte / ANP

ANP
IJMUIDEN

Het personeel van Tata Steel IJmuiden is teleurgesteld dat een overname van het hoogovencomplex door het Zweedse bedrijf SSAB niet doorgaat. Dat laat vakbond FNV weten. Volgens SSAB wogen de te behalen voordelen van een deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen, die nodig zouden zijn geweest om te verduurzamen.

De Nederlandse vakbonden vinden het jammer dat de partijen niet tot een akkoord zijn gekomen. "We dachten dat het een kansrijke situatie was, omdat zij behoorlijk op de vergroening zitten", zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis. Dat het duur en ingewikkeld is om de staalfabrieken te verduurzamen snappen de bonden. "Mede daarom hebben we vorig jaar ook gestaakt. We wilden dat Tata Steel met een plan kwam voor de toekomst", aldus Berghuis.

Lees ook: Zweeds staalbedrijf SSAB ziet af van overname Tata Steel IJmuiden

Nu de partijen er niet zijn uitgekomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk voorgoed verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.

CNV-bestuurder Peter Böeseken wil van Tata Steel snel weten of er een "plan B" is nu de overname is afgeketst. De vakbonden hopen in ieder geval dat het loskoppelen van het Britse deel van het bedrijf gewoon doorgaat. "Dan wordt het Nederlandse deel van het bedrijf slagvaardiger", aldus FNV.

Kabinet

Het kabinet is teleurgesteld dat het Zweedse staalbedrijf SSAB toch afziet van een overname van Tata Steel Nederland. Het wegvallen van de overname is vooral een domper omdat het kabinet blij was met de groene ambities van SSAB, terwijl de Zweden juist aangeven dat ze aanliepen tegen de hoge verduurzamingskosten die gepaard zouden gaan met de overname.

Demissionair minister van Economische Zaken Bas van 't Wout noemt het "jammer" en "teleurstellend". Maar het kabinet heeft zelf nog niet van Tata Steel gehoord om welke reden de deal van de baan is.

Het kabinet heeft in gesprekken met Tata Steel eerder benadrukt dat het vooral belangrijk is zoveel mogelijk banen in Nederland te houden. Daarnaast is de vergroening van de staalsector een belangrijk punt. Het ministerie van Economische Zaken werkt al langer aan plannen om Tata toekomstbestendiger te maken. "Daarmee gaan we gewoon door", zegt Van 't Wout.

Lees ook: ’Droomdeal Tata Steel mogelijk getorpedeerd door Zweedse beleggers’

Lees ook: De eerste staalfabriek op ’groen’ waterstof staat in Zweden, en hopelijk mag Hoogovens IJmuiden snel meedoen

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.