WHO-team met Koopmans sprak met arts die coronavirus eerst meldde

ANP Producties | Bron: ANP

Het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in China onderzoek doet naar de oorsprong van het coronavirus heeft gesproken met de arts die als eerste aan de bel trok over het coronavirus. De man werkt in het provinciale ziekenhuis van Hubei, in Wuhan. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans zit in het WHO-team.

De arts zag eind 2019 dat longfoto's van mensen die dachten dat ze een longontsteking hadden, erg afweken van hoe een longontsteking eruit ziet. Het ziekenhuis in Wuhan was het eerste dat op grote schaal coronapatiënten behandelde.

Het WHO-team sprak vrijdag ook al met Chinese wetenschappers, die onderzoek doen naar het longvirus. De komende dagen bezoeken de WHO-specialisten nog meer ziekenhuizen, wetenschappers, maar ook markten, waar de uitbraak mogelijk begonnen is.

De oorsprong van het coronavirus is een politiek thema geworden. De Verenigde Staten hebben China ervan beschuldigd het virus ontwikkeld te hebben in een lab. China heeft die aantijgingen andersom ook gemaakt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.