Buitenkagers: ’Kap geen bomen voor een parkeerterrein vol auto’s van de buren’

De Parkeergroep Buitenkaag heeft de situatie in beeld gebracht op een luchtfoto van Google.

Bart Boele
Buitenkaag

Haarlemmermeer is trots op de ’polderlinten’, maar in Buitenkaag gaat de bijl erin. Bomen langs polderwegen worden gekapt om een parkeerterrein aan te leggen voor een bedrijf op Kaag-eiland.

Menno Hegeman van de parkeergroep Buitenkaag heeft Haarlemmermeers wethouder Mariëtte Sedee daar in een brief op gewezen. ,,Beeldbepalende polderelementen moeten wijken om een probleem in een andere gemeente op te lossen’’, stelt Hegeman.

Personeelsleden van scheepswerf Van Lent parkeren al tientallen jaren hun auto in Buitenkaag om vervolgens op de pont naar Kaag te stappen. Steeds weer zijn er klachten in Buitenkaag dat het hele dorp staat volgeparkeerd. Een paar jaar geleden is er al een speciaal parkeerterrein aangelegd, maar dat is niet voldoende. Nu is er een plan om aan de andere kant van het dorp een nog groter parkeerterrein aan te leggen. Daarvoor moeten bomen worden gekapt.

Volgen Hegeman wordt daarmee het voor Haarlemmermeer karakteristieke polderlint aangetast. ,,Aan het einde van de Hoofdweg-West moet in een polderlandschap een parkeerterrein voor Van Lent (gemeente Kaag en Braassem) gerealiseerd worden. Ondanks de vele bezwaren van inwoners lijkt wethouder Ruigrok dit plan door te zetten om voor Van Lent een parkeerprobleem op te lossen. Dit betekent dat een groot stuk agrarisch gebied in Haarlemmermeer zal wijken voor een parkeerterrein’’, schrijft Hegeman aan Sedee, in de hoop dat die haar collega-wethouder op andere gedachten kan brengen.

,,Er is al een bioloog langs gekomen om te bepalen welke bomen gekapt moeten worden om dit ’tijdelijke’ parkeerterrein te realiseren. In een gesprek gaf hij aan dat de bomen moeten wijken. Voor veel inwoners is het polderlint beeld bepalend voor ons dorp. Het kappen van deze bomen is niet tijdelijk, maar permanent’’, aldus Hegeman. ,,Wij kunnen het niet verkroppen dat onze natuur wordt opgeofferd voor een veld aan blik. Dat de bomen voor onze huizen moeten wijken, zodat werknemers van Van Lent naar hun werk kunnen lopen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.