Voorstel Australische mediawet volgende week naar parlement

ANP Producties | Bron: ANP

De Australische regering stuurt volgende week een wetsvoorstel naar het parlement dat ertoe moet leiden dat Google en Facebook mediabedrijven moeten gaan betalen voor inhoud of kopij die op die via die platformen wordt gedeeld. Australië zou het eerste land ter wereld zijn waar dat het geval is.

"Het wetsvoorstel wordt door het parlement in overweging genomen in de week die begint op 15 februari", aldus Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën. Als het voorstel ook de steun van de oppositie krijgt, kan de wet, die volgens Google "onwerkbaar" is, deze maand nog van kracht zijn. Dat de procedure rond de nieuwe wet zo snel gaat, heeft er mede mee te maken dat de senaatscommissie die het voorstel bestudeerde, geen verdere aanbevelingen heeft.

Google en Facebook konden niet onmiddellijk reageren op het nieuws. De bedrijven hebben de afgelopen maanden veel druk uitgeoefend op Frydenberg en premier Scott Morrison in de hoop dat die water bij de wijn zouden doen.

Google lanceerde vorige maand een nieuwsplatform in Australië waarbij wordt betaald voor het nieuws. Daarvoor sloot Google zelfstandig deals met uitgevers. Het bedrijf hoopte daarmee te kunnen aantonen dat het wetsvoorstel onnodig is.

In januari werden Google en de Franse uitgevers het al eens over een regeling waarin Google nieuwsmedia betaalt in ruil voor het recht om kopij online aan te bieden. Dat was de eerste deal van die soort in Europa.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.