Leger Myanmar verbannen van Facebook na staatsgreep

ANP Producties | Bron: ANP

Het Myanmarese leger mag geen gebruik meer maken van Facebook en Instagram. Ook kunnen commerciële organisaties die banden hebben met de strijdkrachten daar niet meer adverteren.

"We denken dat het een te groot risico is om de strijdkrachten gebruik te laten maken van Facebook en Instagram", meldt Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram. Het bedrijf wijst op het dodelijke geweld dat is gebruikt in de nasleep van de staatsgreep. Er kwamen zeker drie burgers om het leven bij demonstraties tegen de coup.

Facebook wordt in Myanmar op grote schaal gebruikt. Ook de junta gebruikt het platform om met mensen te communiceren. Facebook heeft in het verleden ook al accounts verwijderd van militairen. Het bedrijf schrapte in 2018 onder meer het account van legerleider Min Aung Hlaing, die nu de leider is van het militaire regime dat de macht heeft overgenomen.

Coup

In Myanmar wordt nog steeds op grote schaal gedemonstreerd tegen de coup van 1 februari. Ook aanhangers van de junta laten zich zien op straat. Een duizendtal trok donderdag volgens getuigen naar het centrum van de metropool Yangon, de grootste stad van het land. Ze hadden zich bewapend met messen en knuppels. Er zouden meerdere mensen zijn mishandeld.

De politie sloot ook de ingang van een universiteitscampus in Yangon. Daardoor konden studenten niet gaan demonstreren.

De coupplegers zeggen zelf dat ze weer verkiezingen willen uitschrijven. Het leger had beweerd dat sprake was van fraude rond de parlementsverkiezingen van vorig jaar. Toen verloor een partij die is gelieerd aan de strijdkrachten. Die grepen begin februari de macht en arresteerden onder anderen regeringsleider Aung San Suu Kyi. Ook prominente partijgenoten van de Nobelprijswinnares zitten vast.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.