Start honkbalcompetitie naar eind mei

Theo Plasschaert
Nieuwegein

De competitie in de hoofdklasse honkbal zal niet eerder beginnen dan eind mei. De eerder vastgestelde nieuwe datum van 29 april is niet haalbaar.

Vier van de acht clubs op het hoogste niveau wilden eind april nog niet starten. Een andere club wilde niet meer op donderdagavond spelen. Slechts drie verenigingen wilden beginnen met de drie reguliere wedstrijden per week.

,,Wij vinden dat de hoofdklasse grote relevantie heeft en weten dat iedereen graag wil spelen. Maar met deze omstandigheden hebben clubs hun eigen voorkeuren. Vijf van de acht clubs willen naar twee wedstrijddagen per week en niet meer door de weeks. Zo zijn we in overleg uitgekomen op eind mei. We gaan dan de reglementair eerder vastgestelde drie duels spelen in een halve competitie op twee dagen in de week. Dat lukt door op zaterdagen een double-header te spelen van twee keer zeven innings en op zondag een enkele wedstrijd van negen innings”, zegt bondsdirecteur Stefaan Eskes. Aansluitend worden play-offs en Holland Series ingepland.

Nieuw is dat er vanaf 29 april wel een korte bekercompetitie gespeeld wordt op basis van vrije inschrijving. De winnaar verdient een ticket voor een Europacup toernooi in 2022. Kinheim/DSS wil mee doen terwijl Hoofddorp Pioniers nog twijfelt.

Het oefenprogramma wordt beperkt tot vier weekenden. Clubs die meedoen aan de bekercompetitie kunnen oefenduels spelen vanaf 1 april en de andere teams mogen dat vanaf 29 april. Volgens de overheidsmaatregelen blijft preventief testen ook tijdens trainingen voorlopig vereist. Om de clubs financieel enigszins tegemoet te komen krijgt elke hoofdklasser 150 sneltesten. Daarna komen ze in een aangepast tarief voor rekening van de verenigingen. Toeschouwers zijn nog niet toegestaan bij de wedstrijden.

Met de softbalhoofdklassers wordt op 23 maart een gesprek gevoerd. De clubs willen later beslissen over de start in verband met de kosten en logistiek van de sneltesten. Op 1 mei wordt er sowieso nog niet begonnen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen