'Volgende winter hebben we geen lockdown nodig, dankzij vaccins'

ANP Producties | Bron: ANP

Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn", aldus Huckriede. En dat is te danken aan de coronavaccins.

Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin, een middel uit eigen land. De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt aanstaande donderdag met een oordeel over het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Huckriede verwacht dat het middel een positief oordeel krijgt van het EMA, waarna de Europese Commissie het vaccin goedkeurt.

Nederland heeft ruim 11 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld. Eén prik is genoeg, dus van die voorraad kan al bijna elke volwassen Nederlander worden ingeënt. Daarnaast verwacht de overheid voor het einde van het jaar nog ruim 60 miljoen doses van andere fabrikanten. "Elk vaccin helpt de toestand van voor de pandemie terug te krijgen. Het is heel mooi dat we er straks nog een goed vaccin bij hebben met het middel van Janssen. Het helpt om sneller veel mensen in Nederland en andere delen van de wereld in te enten."

Verdwijnen

Verdwijnen zal het coronavirus echter niet, benadrukt Huckriede. Het zal onder ons blijven en van tijd tot tijd de kop opsteken. "We kunnen niet alle infecties voorkomen, je kunt het niet tot nul reduceren. Het virus blijft rondwaren, maar er zullen minder infecties zijn en die zullen minder ernstig zijn. Het aantal sterfgevallen zal dalen en de overdracht naar anderen vermindert." Huckriede houdt één grote slag om de arm. Virussen muteren, en wellicht ontstaat er dan een variant waar vaccins niet goed tegen werken. Maar voorlopig lijken de vaccins goed te beschermen. In Nederland en andere landen daalt het aantal sterfgevallen sinds de vaccinaties zijn begonnen.

De eerste doses van het Janssen-vaccin worden waarschijnlijk in april, mei of juni geleverd. Janssen zelf wil tot aan het oordeel van het EMA donderdag niets zeggen. In januari meldde het bedrijf dat het vaccin 66 procent effectief is. Aan de proeven deden 43.783 mensen in acht landen mee. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een zoutoplossing als placebo. Het vaccin kan ongeveer twee jaar lang bewaard worden bij 20 graden onder nul, waarvan drie maanden bij 2 tot 8 graden boven nul. Dat maakt het gemakkelijker te vervoeren en gebruiken dan bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin, dat bij ruim 70 graden onder nul bewaard en vervoerd moet worden, en na ontdooien nog maar 5 dagen bruikbaar is.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.