Noorse premier kondigt strengere coronamaatregelen aan

ANP Producties | Bron: ANP

Premier Erna Solberg heeft zondag op tv gezegd dat Noorwegen rekening moet houden met verdergaande restricties om de coronacrisis de baas te worden. Ze toonde zich bezorgd over de recente opleving van het virus, ook al is het aantal besmettingsgevallen gering in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

"Voor ons ligt nog een berg die we over moeten, waarschijnlijk met strengere nationale maatregelen voordat we kunnen overgaan tot versoepeling en vervolgens opheffing", aldus Solberg. Aan welke aanscherping van de regels haar regering precies denkt, vertelde ze nog niet. Niet-essentiële winkels zijn al dicht evenals een deel van de scholen. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren,

Zondag meldde het ministerie van Volksgezondheid slechts 281 nieuwe besmettingen, wat het totaal sinds de uitbraak vorig jaar op op bijna 75.000 bracht. Vorige week kwamen er dagelijks gemiddeld bijna 700 bij, reden voor Solberg te waarschuwen voor een derde golf. In de regio Oslo is de Britse coronavariant B.1.1.7 nu dominant. Inmiddels zijn 375.000 mensen ten minste één keer ingeënt tegen Covid-19, op een bevolking van 5,4 miljoen. Aan de ziekte zijn tot dusver 632 Noren overleden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.