Groen licht in Israël voor heropening horeca en universiteiten

ANP Producties | Bron: ANP

De Israëlische regering heeft zaterdagavond een reeks versoepelingen, waaronder de heropening van cafés en restaurants, aangekondigd. Die mogen zondag opnieuw de deuren openen, onder bepaalde voorwaarden, verklaarde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu.

De late toelating zorgt er wel voor dat veel restauranthouders niet op tijd klaar zullen zijn om open te gaan. Daarnaast zijn ook duizenden horecagelegenheden de afgelopen maanden definitief dichtgegaan door de coronapandemie.

Vanaf zondag zijn binnen in het café of restaurant alleen klanten met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat men genezen is van, of gevaccineerd tegen Covid-19) toegelaten. Mensen die nog geen vaccin hebben gekregen, zullen alleen op het terras toegelaten worden. Tafels moeten op minstens twee meter afstand van elkaar staan.

Studenten die gevaccineerd zijn mogen vanaf zondag weer naar de universiteit. De rest mag voorlopig nog alleen online les volgen.

Volgens lokale media kunnen er ook weer evenementen worden gehouden, zij het op halve capaciteit met maximaal 300 personen. Tot 5 procent van de bezoekers hoeft geen groen paspoort te tonen, maar moet wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

In Israël is het niet ongewoon dat mensen met een groen paspoort meer vrijheden krijgen dan de rest van de bevolking. Het land is wereldwijd al het verst gevorderd met zijn vaccinatiecampagne: van de ongeveer 9 miljoen inwoners, hebben er al meer dan 4,9 miljoen een eerste dosis ontvangen, terwijl zo'n 3,7 miljoen Israëli's volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Maar vooral bij de ultra-orthodoxe en Arabische bevolking zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.