Hoekstra: mogelijk extra belasting hoge inkomens vanaf 1,5 ton

ANP Producties | Bron: ANP

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het "redelijk" en "heel reëel" om mensen met een hoog inkomen en bedrijven die tijdens of door de coronacrisis extra winst hebben gemaakt, tijdelijk extra te belasten. In het tv-programma WNL op Zondag gaf hij ook aan dat het "verstandig" is om op een solidaire manier de rekening van de coronacrisis gelijk te verdelen.

Hoekstra, nu demissionair minister van Financiën, denkt dan bijvoorbeeld aan een tijdelijk toptarief voor de belasting van 55 procent voor inkomens vanaf 150.000 euro. Voor bedrijven gaf hij geen grens aan, maar het gaat erom een deel van de hogere winst extra te belasten, ten gunste van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die het zwaar hebben. Hoekstra heeft een plan gemaakt om het mkb de volgende fase door te loodsen.

De CDA-leider kwam afgelopen week onder vuur te liggen van de oppositie maar ook van coalitiepartners ChristenUnie en D66 door zijn idee om de WW-uitkering te verkorten van twee naar één jaar. Hij wijst erop dat het plan deel uitmaakt van een groter pakket om de arbeidsmarkt te hervormen. Begin vorig jaar heeft een commissie daarover al advies uitgebracht en het CDA is daarvan voorstander. Er werd hem specifiek naar dit onderdeel gevraagd en Hoekstra wilde als antwoord geen "kletsverhaal vertellen, hoewel de verleiding er natuurlijk wel was".

Campagnetijd

Hij doelde daarmee op de campagnetijd, waarin de kans bestaat dat zaken worden uitvergroot. Of hij spijt had van zijn uitspraak zei hij niet. Zijn partij is in de laatste peiling van Maurice de Hond zondag twee zetels gedaald in vergelijking met eind februari. De christendemocraten komen nu uit op zeventien virtuele zetels, twee minder dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer.

Hoekstra gaf opnieuw aan dat de WW-maatregelen evenals mogelijke bezuinigingen niet in crisistijd moeten worden ingevoerd, maar pas daarna. De timing hangt af van de ontwikkeling van de economie, benadrukte hij. Hij maakt zich wel zorgen om de linkse partijen die beloftes in hun programma's doen waardoor volgens hem de coronarekening van tientallen miljarden euro nog eens vele malen hoger zou worden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.