Duits parlementslid stapt toch maar meteen op na 'mondkapjesdeal'

ANP Producties | Bron: ANP

De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel is maandag uit de politiek en de Duitse Bondsdag gestapt. Zondag kwam naar buiten dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn bedrijf heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkende volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zei zondag zich uit de commissie Buitenlandse Zaken van de Bondsdag terug te trekken en in augustus het Duitse parlement te zullen verlaten. Het ontlokte een storm van kritiek van onder anderen topfiguren van zijn eigen CDU. De christendemocraten stellen dat hij het aanzien van de Bondsdag en van de CDU schaadt als hij tot de komende verkiezingen in september blijft zitten. Löbel besloot daarom maandag toch maar spoorslags terug naar Mannheim te gaan en 'politiek Berlijn' helemaal de rug toe te keren.

Hij is niet de enige beleidmaker die aan de coronacrisis verdient. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein zou ook als parlementariër en ondernemer zijn ingeschakeld voor advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Hij zou maar liefst 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis' hebben verdiend. Nüsslein vertrok zondagavond uit de Bondsdag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.