Rechtbank begint aan proces tegen 'bendeleider' Rico de Chileen

ANP Producties | Bron: ANP

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp begint maandag het inhoudelijke proces tegen Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Justitie beschouwt de 47-jarige Chileense Amsterdammer als een kopstuk in de onderwereld en beschuldigt hem in dit onderzoek ('Orinus') onder meer van het leiden van een bende die liquidaties pleegde en voorbereidde.

R. zou een driemanschap hebben gevormd met Ridouan Taghi en Naoufal ‘Noffel’ F. Met hen zou R. de moordorganisatie hebben geleid. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, dat op 22 maart inhoudelijk van start gaat. ‘Noffel’ is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor het aansturen van een liquidatie in Almere.

In het dossier tegen Rico de Chileen heeft justitie vooral bewijs verzameld aan de hand van een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptoberichten tussen hem en onder anderen Taghi, waarin volop over liquidaties zou zijn gecommuniceerd. Justitie en politie werken al geruime tijd aan een tweede strafzaak tegen R. ('Orinus 2'), waarin zijn concrete betrokkenheid bij liquidaties wordt onderzocht.

Tot dusver heeft R. in verhoren over zijn rol bij moorden gezwegen. Hij werd in oktober 2017 in zijn geboorteland Chili opgepakt en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. Sindsdien zit hij in een cel in de extra beveiligde gevangenis in Vught. In februari raakte hij daar besmet met corona.

De rechtbank wilde de zaak tegen R. al vorig jaar zomer behandelen, maar stelde het proces uit op verzoek van advocaat Leon van Kleef. De rechtbank heeft zes dagen voor de rechtszaak uitgetrokken. De strafeis van het OM wordt verwacht op 15 maart.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.