Rotterdam als laatste grote stad klaar met tellen, D66 de grootste

ANP Producties | Bron: ANP

Rotterdam is als laatste grote stad klaar met tellen van de stemmen die zijn uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. D66 is de grootste partij in de gemeente Rotterdam. De partij haalt 16,7 procent van de stemmen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was de VVD de grootste partij in de stad. Nu staat de partij op de tweede plaats met 15,5 procent. De PVV heeft, met 10 procent van de stemmen, de derde plek in de stad.

De opkomst is 68,7 procent, vorige keer was dat 72,3 procent.

JA21, de partij van Joost Eerdmans, behaalde in Rotterdam 3,3 procent van de stemmen. Hij was eerder wethouder in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam. Volgens de voorlopige prognose van het ANP komt JA21 met 3 zetels in de Tweede Kamer. Bij1 van Sylvana Simons haalde in Rotterdam 3,2 procent van de stemmen. Haar partij komt volgens de voorlopige prognose met 1 zetel in de Kamer.

Rotterdam komt als laatste van de vier grote steden met de uitslag, omdat er te weinig stemmentellers waren. Sommige tellers kwamen niet opdagen, anderen hadden klachten en mochten vanwege de coronaregels niet komen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.