Jury voor George Floyd-proces vrijwel compleet

ANP Producties | Bron: ANP

De jury voor de rechtszaak tegen de Amerikaanse agenten die terechtstaan voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd is bijna compleet. Twaalf juryleden en twee plaatsvervangers zijn na een grondige screening en ondervraging geselecteerd. Zij moeten een oordeel geven over de schuldvraag. De rechter wil nog één plaatsvervanger aanwijzen om de plaats van eventuele uitvallers in te nemen.

Floyd werd in mei vorig jaar in Minneapolis gearresteerd omdat hij een vals biljet van 20 dollar zou hebben gebruikt. Hij werd door agenten tegen de grond gedrukt en overleed nadat de witte agent Derek Chauvin bijna 9 minuten met zijn knie diens nek had afgeknepen. Zijn dood leidde wereldwijd tot een heropleving van de Black Lives Matter-protesten tegen buitensporig politiegeweld en racisme.

De 44-jarige Chauvin staat terecht voor moord en doodslag. De behandeling van de zaak begint volgens de planning volgende week maandag. Het proces duurt naar verwachting een maand. De ontslagen politieman kan maximaal veertig jaar gevangenisstraf krijgen. De jury is een afspiegeling van de bevolking van Minneapolis.

Het proces tegen de drie andere betrokken agenten, die verdacht worden van medeplichtigheid, begint op 23 augustus.

Vorige week werd bekend dat de familie van Floyd als tegemoetkoming 27 miljoen dollar krijgt van de stad Minneapolis.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.