Klacht Navalni afgewezen door Russische militaire rechtbank

ANP Producties | Bron: ANP

Een militaire rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou heeft een klacht afgewezen van oppositieleider Aleksej Navalni. De Kremlincriticus had de autoriteiten ervan beschuldigd dat die niets hebben gedaan om de waarheid over zijn vergiftiging in augustus boven tafel te krijgen. Volgens velen, inclusief Navalni, zitten de Russische veiligheidsdiensten achter die vergiftiging, op bevel van president Vladimir Poetin.

Een woordvoerder van de garnizoensrechtbank in Moskou bevestigde de afwijzing van Navalni's klacht maandag aan het Franse persagentschap AFP. De voornaamste Russische criticus van president Poetin zit momenteel een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar uit in een strafkamp, dat hij onlangs als een "concentratiekamp" omschreef.

Navalni was niet aanwezig bij de hoorzitting en weigerde om via een videoverbinding deel te nemen. Hij heeft de autoriteiten ervan beschuldigd dat er geen onderzoek is geopend naar zijn vergiftiging.

Coma

Op 20 augustus vorig jaar werd de oppositieleider plotseling ziek aan boord van een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Europese laboratoria identificeerden het zenuwgif novitsjok naderhand als de boosdoener. Die gifstof is in het Sovjettijdperk ontwikkeld door het leger.

Na enkele dagen in een Russisch ziekenhuis in coma te hebben gelegen werd Navalni overgebracht naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar hij enkele maanden verbleef om te herstellen. Bij zijn terugkeer in Rusland in januari werd Navalni direct gearresteerd. Daarna werd hij tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met een fraudezaak, volgens Navalni een politiek proces.

Geen bewijs

De Russische politie opende in augustus een "vooronderzoek" nadat Navalni met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis was opgenomen. De politie zou plaatsen hebben onderzocht waar Navalni voor de vlucht was geweest en met getuigen hebben gesproken. De politie is altijd op het standpunt gebleven dat er geen bewijs is dat erop duidt dat er een misdaad is gepleegd.

In Russisch toxicologisch onderzoek is daarnaast nooit geconcludeerd dat Navalni is vergiftigd. Rusland heeft westerse oproepen tot een onderzoek altijd terzijde geschoven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.