Eerste gevangenentransport voor Marengo-proces op weg uit Vught

ANP Producties | Bron: ANP

Uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is maandagochtend het eerste gedetineerdentransport van de ochtend vertrokken. Al voor 06.00 uur vertrok een Range Rover. In de buurt van de gerechtsbunker in Amsterdam, waar maandagochtend het grote strafproces Marengo begint, stelden zich iets later al zichtbaar politieauto's op. Voor 07.00 uur arriveerde bij de gerechtsbunker het eerste transport en om 07.15 uur arriveerde het tweede transport onder het geloei van sirenes.

Het 'monsterproces' Marengo gaat maandag na drie jaar voorbereiding inhoudelijk van start. Zeventien verdachten worden vervoerd naar de zwaar bewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Rond het gebouw bevindt zich meer politie dan gebruikelijk. De straten naar de extra beveiligde rechtbank zijn aan beide kanten afgezet met hekken. De omgeving is niet toegankelijk voor gewoon autoverkeer.

De hoofdverdachte in deze megamoordzaak is Ridouan Taghi. Hij is gedetineerd in Vught Na zijn arrestatie in Dubai en overbrenging naar Nederland, in december 2019, heeft Taghi (43) zich op tussentijdse zittingen in het proces nog niet laten zien. Maandag verschijnt hij naar verwachting wel in de zittingszaal.

De beveiligingsmaatregelen rondom het strafproces zijn de grootste ooit, zegt een teamchef van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) tegen NU.nl. Het BOT is verantwoordelijk voor het vervoer van de verdachten naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam en weer terug.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.