Tijdelijke bouwstop in Amsterdam door corona

© ANP

Merlin Mulder
Amsterdam

Amsterdam last een gedeeltelijk bouwstop in voor groeigebieden in Zuidoost. De stop heeft te maken met bezuinigingen door de gevolgen van de coronacrisis.

Dat blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar, die Het Parool in handen heeft. Huidige bouwprojecten gaan wel door, maar er worden dit jaar geen nieuwe projecten opgezet.

Of bouwprojecten in andere steden en dorpen ook te lijden hebben onder de coronacrisis, is nog niet bekend. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (NVG) heeft hier nog geen signalen over ontvangen, maar maakt zich al langer zorgen over de financiële situatie van gemeenten. Onder meer door kosten voor de Jeugdzorg hebben gemeenten het al niet breed. De coronacrisis zorgt mogelijk voor nog meer geldzorgen.

Belangenbehartiger Bouwend Nederland maakt zich vooral zorgen dat steeds meer gemeenten op infrastructuur gaan bezuinigingen. Richard Massar: ,,Nieuwe woningen moeten ook bereikbaar zijn via goede wegen en openbaar vervoer. Aangesloten worden op riolering en glasvezel. Het is belangrijk dat de bouw niet nog meer vertraging oploopt. We merken nu al dat het langer duurt bij gemeenten voor er vergunning verleend worden. Mede door de coronacrisis hebben vrijwel alle gemeenten financiële tekorten,zorg daarom voor extra geld, zodat zij hun infrastructuur op orde kunnen houden.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.