OM eist tot 9 maanden voor vijandige overname Leidse motorclub

ANP Producties | Bron: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep celstraffen tot negen maanden geëist tegen leden van motorclub Trailer Trash Travelers (TTT) voor het bedreigen en afpersen van de Leidse motorclub Pegasus in 2013. De leden namen destijds het clubhuis van Pegasus onder bedreiging over, stelt het OM.

"Het was het schoolvoorbeeld van de problemen die toen bestonden met motorclubs", aldus de advocaat-generaal over de TTT. "Een Outlaw Motorcycle Gang (OMG) waarvan de leden zich kennelijk niet aan de wet wilden houden."

Op 11 januari 2013 zouden meerdere leden van de motorclub naar het clubhuis van Pegasus zijn gegaan om de sleutels van het clubhuis op te eisen. Volgens verklaringen is Pegasus aangeboden om lid te worden van de TTT. Als ze dat niet wilden, zou hun clubhuis "afgefakkeld" worden. "Men was kennelijk op zoek naar een groter territorium. Als de leden van Pegasus niet mee wilden werken, zouden ze er wel voor zorgen dat ze mee zouden werken", betoogde de advocaat-generaal bij het hof in Den Haag.

Lagere straffen

Toenmalig president van een van de TTT-chapters Petrus M. (54) hoorde de hoogste straf tegen zich eisen, namelijk negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. Willem V. (52), die volgens het OM ook aanwezig was bij het als dreigend ervaren gesprek over de overname, hoorde zes maanden waarvan drie voorwaardelijk tegen zich eisen. Het OM wil dat een derde verdachte, Christiaan de V. (51), een geldboete van 650 euro betaalt.

Omdat het hoger beroep jarenlang op zich heeft laten wachten door capaciteitsproblemen bij het OM, heeft de advocaat-generaal lagere straffen gevraagd dan de rechtbank in 2015 oplegde. Toen kregen meerdere leden van de TTT celstraffen tot achttien maanden.

Vrijspraak

De advocaten van de verdachten hebben om vrijspraak gevraagd. Ze wijzen erop dat de verklaringen van de getuigen inconsistent zijn. "De zaak is stokoud. Alle personen in het dossier zijn al lang en breed doorgegaan met hun leven. Ook mijn cliënt is een andere weg ingeslagen", zo heeft de advocaat van M. daarnaast betoogd.

Het OM is al jaren bezig met een breed offensief tegen motorclubs in Nederland. Zo is de motorclub Hells Angels, waaraan de TTT destijds gelieerd zou zijn, inmiddels verboden in Nederland.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.