Klaver pleit voor een zo progressief mogelijke coalitie

ANP Producties | Bron: ANP

Jesse Klaver van GroenLinks heeft bij de verkenners gepleit voor een "zo progressief mogelijk" kabinet. Dat zei hij na afloop van het gesprek met Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Maar hij stelt niet de voorwaarde dat er per se ook een andere linkse partij in een nieuw kabinet moet zitten zoals de PvdA wil.

Volgens Klaver, wiens partij bijna werd gehalveerd tijdens de verkiezingen, moet de "formatie gaan over de grote uitdagingen van deze tijd". Het gaat dan om de aanpak van de coronacrisis, stikstof, klimaatverandering en de ongelijkheid. "Er moet een kabinet gevormd worden van partijen die bereid zijn hierop samen te werken."

Hij sluit deelname van GroenLinks aan een kabinet niet uit. "Alle partijen moeten verantwoordelijkheid dragen in deze tijd." Maar het initiatief ligt bij de winnaars van de verkiezingen VVD en D66, benadrukt Klaver.

Vier jaar geleden schoof GroenLinks aan bij de formatie. Dat liep op niks uit omdat Klaver het met de leider van VVD, CDA en D66 toen niet eens konden worden op op het vlak van migratie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.