D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Chinese sanctielijst

ANP Producties | Bron: ANP

China heeft sancties aangekondigd tegen de Nederlandse politicus Sjoerd Sjoerdsma (D66) en negen andere Europeanen. Het gaat om een reactie op Europese strafmaatregelen tegen China. Die houden verband met het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid in de noordwestelijke provincie Xinjiang.

China is woedend over de Europese sancties, die volgens Peking neerkomen op bemoeienis met Chinese interne aangelegenheden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese tegenmaatregelen zijn gericht tegen personen in de EU die de Chinese belangen schaden en "leugens en desinformatie" verspreiden.

De betreffende Europeanen en hun gezinnen komen nu China, Hongkong en Macao niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met China.

Ook Europarlementariërs op lijst

In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. Een motie van Sjoerdsma en zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie daarover kreeg steun van een ruime meerderheid.

"De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten zijn zo groot, dat je ze vanaf de ruimte kunt zien", zei de D66'er toen. Hij sprak over de "grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog".

Naast Sjoerdsma worden ook Europarlementariërs en onderzoekers op de Chinese sanctielijst gezet. Het gaat onder meer om de Duitser Reinhard Bütikofer, de voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China van het Europees Parlement.

China al langer onder vuur

China straft ook het zogeheten Politiek en Veiligheidscomité van de EU, waarin de EU-landen overleggen over hun gezamenlijke buitenlandbeleid. Dat comité wordt gevormd door ambassadeurs van de 27 lidstaten. Voor Nederland is dat Delphine Pronk. Het is nog onduidelijk of alleen het comité de sancties zal voelen of ook de ambassadeurs zelf.

China ligt al langer onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie in Xinjiang. Daar hebben de afgelopen jaren volgens waarnemers meer dan een miljoen mensen opgesloten gezeten in omstreden kampen. Die dienen volgens China om extremisme en terrorisme te bestrijden, maar volgens activisten en getuigen is er sprake van ernstige misstanden zoals dwangarbeid en seksueel geweld.

Het Chinese ministerie roept de EU op te stoppen met "anderen de les te lezen over mensenrechten". Als de Europeanen niet van het "foute pad" willen wijken, zal China verdere tegenmaatregelen nemen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.