Chinees proces tegen Canadese 'spion' voorbij, vonnis komt later

ANP Producties | Bron: ANP

Het strafproces in China tegen de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig wegens spionage is maandag afgerond. Volgens Chinese staatsmedia volgt de uitspraak op een andere dag. Wanneer precies werd er niet bij gemeld.

Kovrig zit inmiddels al ruim twee jaar gevangen in China. Hij werd met landgenoot Michael Spavor in 2018 aangehouden, vlak nadat de Canadese politie Meng Wanzhou had gearresteerd, de financieel directeur van de Chinese techgigant Huawei. De Verenigde Staten hadden een arrestatiebevel voor Meng uitgevaardigd.

Peking blijft volhouden dat de arrestaties van de Canadezen niets te maken hebben met de aanhouding van Meng, die nog vastzit in Vancouver zolang zij haar uitlevering aan de VS nog juridisch aanvecht. Enkele dagen voordat het proces tegen Kovrig begon, uitten de Verenigde Staten hun zorgen over de zaak tijdens een gespannen top tussen de Amerikanen en de Chinezen in Alaska.

Zorgen

De Chinese staatszender CCTV meldde dat Kovrig en zijn advocaat maandag aanwezig waren in de rechtszaal. Net als in de zaak van Spavor, die vrijdag terechtstond, volgt het vonnis op een latere datum.

Canada maakt zich ernstige zorgen om het gebrek aan toegang en transparantie gedurende de processen van Spavor en Kovrig. Bij de zaak van Spavor vrijdag, kregen vertegenwoordigers van westerse landen, waaronder ook Nederland, geen toegang tot de rechtszaal.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.