Nieuwe evacuaties in Sydney gepland vanwege overstromingen

ANP Producties | Bron: ANP

De Australische autoriteiten zijn van plan maandag nog eens duizenden mensen te evacueren uit door overstromingen getroffen buitenwijken in het westen van de miljoenenstad Sydney. Ze verwachten de ergste overstromingen in 60 jaar, nu ook de komende dagen stortregens waarschijnlijk zullen aanhouden.

Door de enorme regenval in de afgelopen drie dagen zijn rivieren in de dichtbevolkte staat New South Wales (NSW) buiten hun oevers getreden en hebben grote schade veroorzaakt. Duizenden mensen zijn eerder al geëvacueerd. "We moeten ons schrap zetten, het zal een zeer moeilijke week worden", zei premier Gladys Berejiklian van de deelstaat tegen verslaggevers.

Hevige regen die grote delen van NSW onder water heeft gezet, staat in schril contrast met de weersomstandigheden in dezelfde regio's een jaar geleden, toen de autoriteiten te kampen hadden met droogte en catastrofale bosbranden. "Ik weet geen enkel moment in de geschiedenis van de staat waar we deze extreme weersomstandigheden zo snel achter elkaar hebben gehad, middenin een pandemie", zei Berejiklian.

Sydney registreerde zondag de natste dag van het jaar met bijna 111 millimeter regen, terwijl in sommige regio's aan de noordkust van de staat de afgelopen zes dagen bijna 900 mm regen viel, meer dan drie keer wat gemiddeld in maart naar beneden komt. Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 18.000 mensen geëvacueerd uit laaggelegen delen van New South Wales.

Grote delen van de oostkust van het land zullen vanaf maandag worden getroffen door meer zware regenval, verwachten meteorologen. Sommige plaatsen in de westelijke regio's van Sydney hebben de ergste overstromingen sinds 1961 gezien, zeiden de autoriteiten. Ze verwachten dat het slechte weer tot woensdag zal aanhouden.

Voor grote delen van New South Wales en het naburige Queensland wordt rekening gehouden met ernstig overstromingsgevaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.