Britse minister noemt exportverbod AstraZeneca contraproductief

ANP Producties | Bron: ANP

De Britse minister van Defensie waarschuwde zondag dat het "contraproductief" zou zijn als de Europese Unie besluit de export van het coronavaccin van AstraZeneca te blokkeren. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dreigt met een exportverbod naar andere landen als het Brits-Zweedse bedrijf niet genoeg vaccins levert aan de EU, zo maakte ze duidelijk in een interview in de Duitse kranten van mediabedrijf Funke.

"De Europese Unie weet dat de rest van de wereld kijkt naar de manier waarop de Commissie zich gedraagt", zei Ben Wallace tegen SkyNews. "Als contracten en verplichtingen worden verbroken, zou dat zeer schadelijk zijn voor een handelsblok dat er prat op gaat de wet te respecteren", aldus de minister. Hij benadrukte het gezamenlijke karakter van de vaccinproductie, waarbij verschillende landen over de hele wereld betrokken zijn en waarschuwde dat een exportverbod "niet alleen de kansen van hun burgers op een passend vaccinatieprogramma in gevaar zou brengen, maar ook van veel andere landen in de wereld."

De EU en het Brits-Zweedse AstraZeneca liggen al langer met elkaar in de clinch, omdat het bedrijf er maar niet in slaagt de afgesproken aantallen vaccins aan EU-landen te leveren. Volgens de commissievoorzitter is in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 30 procent geleverd van de 90 miljoen doses die contractueel zijn overeengekomen. Tegelijkertijd voldeed AstraZeneca in het Verenigd Koninkrijk wél aan alle verplichtingen. Het vaccin is in dat land ontwikkeld, in samenwerking met de universiteit van Oxford.

"We hebben de optie om geplande exporten te verbieden", zei Von der Leyen. "Dit is de boodschap aan AstraZeneca: je komt eerst je contract met Europa na, voordat je levert aan andere landen."

De EU-leiders bespreken de kwestie volgende week. De EU besloot eerder al het toezicht op de handel in vaccins aan te scherpen. Bedrijven zijn verplicht hun exportplannen te melden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.