Woonwethouders in Zaanstad, Haarlemmermeer en Amsterdam: ’Denk aan de huurders in de vrije sector, die prijzen worden te hoog’

Vooral als er nieuwe huurders in de woning komen, gaan de prijzen omhoog.© ANP

Merlin Mulder
Amsterdam

Huurprijzen in de vrije sector mogen niet maar blijven stijgen. Vooral de grote prijsstijging als er een nieuwe huurder in de woning komt, moet gestopt worden.

Daarvoor pleiten de samenwerkende overheden van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De overheden schreven een brief aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De brief is ondertekend door de wethouders Laurens Ivens (gemeente Amsterdam), Songül Mutluer (gemeente Zaanstad) en Jurgen Nobel (gemeente Haarlemmermeer).

De overheden maken zich zorgen om huurders in de vrije sector met een middeninkomen. Ze vrezen dat als de minister zich niet richt op deze groep, huurprijzen zullen blijven stijgen en de positie van huurders met middeninkomens niet verbetert.

De bestuurders vinden dat alleen nieuwbouw niet genoeg is om het middensegment aan een woning te helpen, omdat er ook vraag is naar huurwoningen. Daarnaast kan niet iedereen een huis kopen, ook niet met een middeninkomen. ‘Juist dat aanbod wordt in zeer rap tempo (te) duur voor woningzoekenden in onze regio’, schrijven de wethouders.

Ze vinden dat ondanks dat gebouwd wordt in de regio’s, er niet genoeg betaalbare woningen bij komen. Bestaande woningen moeten betaalbaar blijven. ‘Wij zien in onze regio echter dat voorheen gereguleerde huurwoningen terechtkomen in het dure vrije huursegment. Hiermee komen we niet tegemoet aan de belangen van mensen met middeninkomens die niet kunnen kopen, geen vrije sector-huurwoning kunnen betalen en niet terecht kunnen in het sociale huursegment.’

De wethouders vinden dat de minister moet zorgen dat huurprijzen in de vrije sector niet enorm blijven stijgen. Er worden veel tijdelijke contracten aangeboden en als die aflopen of als er een nieuwe huurder in de woning komt, verhogen verhuurders die prijzen vaak flink.

Ook vragen ze Ollongren om een aanpak waarmee het voor woningcorporaties en investeerders aantrekkelijker wordt om te investeren in huurwoningen in het middensegment.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.