Sterftekans coronapatiënt in Duits ziekenhuis in 2020 gedaald

ANP Producties | Bron: ANP

De sterftekans van coronapatiënten in Duitse academische ziekenhuizen daalde in de loop van vorig jaar. Dat komt mogelijk doordat behandelingen zijn verbeterd en doordat medische teams meer ervaring opdeden, zeggen onderzoekers van de universiteit van Erlangen.

Onderzoekers keken onder meer naar de gegevens van zo'n 1300 coronapatiënten in 14 ziekenhuizen. Daar overleed tussen januari en april nog een vijfde (20,7 procent) van de coronapatiënten. Daarna zette een flinke daling in. Tussen mei en september ging het om een sterftecijfer van 12,7 procent.

Dat percentage ligt fors hoger als alleen wordt gekeken naar patiënten op de intensive care. Daar overleed in de eerste maanden van het jaar 39,8 procent van de mensen die kunstmatige beademing nodig hadden. Het ging in de latere maanden om 33,7 procent, ongeveer een derde van de patiënten.

Duitsland heeft sinds het begin van de uitbraak melding gemaakt van ruim 75.000 sterfgevallen door het virus. Het land zit sinds december in lockdown, maar sommige deelstaten kiezen in toenemende mate voor een eigen coronabeleid. Zo wil het kleine Saarland de lockdownmaatregelen na Pasen verregaand versoepelen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.