Defensiechefs twaalf landen veroordelen geweld door leger Myanmar

ANP Producties | Bron: ANP

N i e u w bericht, meer informatie in 2e, 4e en 5e alinea

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben zaterdag (lokale tijd) in een gezamenlijke verklaring het dodelijke geweld door het leger tegen ongewapende burgers veroordeeld. "Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor het beschermen, niet schaden, van de mensen die het dient", schrijven ze.

"We dringen er bij de strijdkrachten van Myanmar op aan het geweld te staken en te werken aan het herstel van respect en geloofwaardigheid bij de bevolking van Myanmar die het door zijn acties heeft verloren", staat in de verklaring. Die is ondertekend door Australië, Canada, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Denemarken, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Volgens getuigen en lokale media zouden veiligheidstroepen in Myanmar zaterdag 114 mensen hebben gedood, onder wie enkele kinderen. De Verenigde Naties noemden het de "bloedigste dag" sinds de militaire machtsovername in februari.

Het leger voerde zaterdag, op de dag van de strijdkrachten, in alle vroegte al enkele invallen uit in een poging het protest in de kiem te smoren. De machthebbers waarschuwden eerder deze week al dat troepen demonstranten door het hoofd kunnen schieten.

De dag van de strijdkrachten, waarop het begin van het lokale verzet tegen de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, gaat gewoonlijk gepaard met een militaire parade, bijgewoond door buitenlandse officieren en diplomaten. De junta heeft echter moeite om internationale erkenning te krijgen sinds ze de macht over Myanmar heeft overgenomen en zei dat acht internationale delegaties aanwezig waren bij de parade zaterdag. Daaronder zouden zich China en Rusland bevinden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.