Armeense premier zegt volgende maand af te treden

ANP Producties | Bron: ANP

De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft gezegd dat hij volgende maand zal aftreden om vervolgens als interim-premier aan te blijven tot de parlementsverkiezingen in juni. Daarmee wil hij proberen de hoog opgelopen spanningen in zijn land te sussen.

Pasjinian haalde de stembusgang onlangs al naar voren vanwege de onrust in Armenië. Het land bevindt zich in een politieke crisis sinds de regering vorig jaar november een wapenstilstand met aartsrivaal Azerbeidzjan ondertekende.

Daarmee kwam een eind aan het wekenlange conflict tussen beide landen om de exclave Nagorno-Karabach. Het resulteerde ook in gebiedsverlies voor Armenië. Veel inwoners van het land in de Kaukasus vinden de afhandeling van het conflict vernederend en verwijten Pasjinian capitulatie. Al maandenlang vinden protesten plaats van afwisselend de oppositie en aanhangers van de premier.

"Ik zal niet aftreden om het aftreden, maar zodat vervroegde verkiezingen kunnen plaatsvinden", zei Pasjinian zondag in een video op zijn Facebookpagina. "Ik zal aanblijven als interim-premier." Ook zei hij mee te zullen werken aan een soepele machtsoverdracht, mocht hij niet herkozen worden als premier.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.