VN in gesprek met China over toegang tot Xinjiang

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Naties zijn "serieus in gesprek" met China om onbeperkte toegang te krijgen tot de regio Xinjiang waar Peking volgens mensenrechtenorganisaties en VN-experts de Oeigoerse moslimminderheid onderdrukt. Dat heeft VN-baas António Guterres gezegd in een interview met CBC.

De VN willen zelf in Xinjiang gaan kijken om de beschuldigingen van onder meer dwangarbeid, martelingen, gedwongen sterilisatie en stelselmatige verkrachtingen van Oeigoeren te verifiëren, zei Guterres.

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zei onlangs al dat de vermeende misstanden een grondig onafhankelijk onderzoek vereisen. Gesprekken met China over een bezoek aan de regio zijn al langer gaande, stelde Bachelet vorige maand.

Snelle overeenkomst

Volgens Guterres zijn de onderhandelingen "op dit moment" bezig. "En ik hoop dat ze snel een overeenkomst bereiken en dat de mensenrechtencommissaris in staat zal zijn China zonder beperkingen te bezoeken", zei hij bij CBC.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. Sommige Europese regeringen en de Verenigde Staten bestempelen dat inmiddels als genocide. Dat deed de Nederlandse Tweede Kamer twee weken geleden ook.

De regering in Peking ontkent de beschuldigingen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed. Buitenlandse politici die kritiek uiten op het overheidsbeleid, krijgen van China met regelmaat strafmaatregelen opgelegd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.