GGD'en gestopt met AstraZeneca, ook voor 60-plussers

ANP Producties | Bron: ANP

De GGD'en zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. "Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd."

Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD'en alleen aangeleverd wat nodig is. "Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen."

Ze benadrukt dat er nog wel volop wordt geprikt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. "De komende week zetten we gemiddeld 40.000 prikken per dag met dat vaccin."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.