Ruim 10.000 'dwarsdenkers' demonstreren in Stuttgart

ANP Producties | Bron: ANP

Meer dan 10.000 personen - de meesten zonder mondkapje en te dicht op elkaar - hebben zaterdag volgens de politie in Stuttgart gedemonstreerd tegen het corona-beleid van de Duitse overheid. Ze reageerden op een oproep van de de nationale beweging van 'dwarsdenkers'.

De betoging verliep zonder veel problemen. Honderden agenten waren op de been, maar ze grepen niet in bij een overvloed aan overtredingen van de corona-regels die van kracht zijn. Dat leidde tot de nodige kritiek. Uwe Lahl, directeur van het ministerie van Volksgezondheid in Baden-Württemberg, zei het niet te snappen dat "de stad zich met open ogen in deze situatie heeft laten manoeuvreren".

Lahl vertelde burgemeester Clemens Maier, verantwoordelijk voor de openbare orde in Stuttgart, zowel schriftelijk als telefonisch te hebben gewezen op de mogelijkheid dit grootschalige evenement te verbieden, conform de corona-bepalingen van de deelstaat. Een woordvoerder van de stad Stuttgart liet in een reactie weten dat besloten is het grondwettelijke recht te demonstreren te laten prevaleren boven het risico van meer besmettingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.