Frankrijk weer in landelijke lockdown

ANP Producties | Bron: ANP

Fransen krijgen vanaf zaterdag in het hele land te maken met een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels moeten dicht en er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur. Ook hebben mensen een geldige reden nodig om zich meer dan 10 kilometer van hun huis te begeven. Na het weekend moeten ook scholen zeker drie weken de deuren sluiten.

De Franse regering wil met die noodmaatregelen een rem zetten op het stijgende aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen in zwaar getroffen regio's worstelen nu met de toestroom van het aantal ernstig zieke coronapatiënten. Er lagen eind vorige week meer dan 5100 mensen op de intensive care.

Politieke tegenstanders zijn niet te spreken over het coronabeleid van president Emmanuel Macron. Die probeerde maandenlang om een nieuwe landelijke lockdown te vermijden, maar zag zich uiteindelijk toch genoodzaakt het roer om te gooien. Zijn rivaal Marine Le Pen van het rechts-populistische Rassemblement National verweet hem een "zwabberend beleid" te voeren waar gewone Fransen nu de prijs voor betalen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?579209c. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.