Hockeyers Bloemendaal naar finale Euro Hockey League

ANP
Amsterdam

Het is de hockeyers van Bloemendaal gelukt de finale van de Euro Hockey League te bereiken. De enige Nederlandse deelnemer aan het Final Four-toernooi was in Amsterdam via shoot-outs te sterk voor het Belgische Royal Leopold Club: 5-4. Na de reguliere speeltijd was het 1-1.

In de shoot-outserie was Jorrit Croon twee keer trefzeker voor Bloemendaal, dat ook Thierry Brinkman, Florian Fuchs en Arthur Van Doren zag scoren in de een-op-een met keeper Romain Henet. Nicolas Poncelet miste de beslissende shoot-out namens de Belgen, waarna het beslist leek. Maurits Visser, de doelman van Bloemendaal, had echter een overtreding begaan en er werd na het bestuderen van de beelden een strafbal toegekend. Die inzet van Maxime Plennevaux werd gekeerd door Visser, waarna Bloemendaal alsnog feest kon vieren.

De Belgische ploeg kwam in de tweede helft op voorsprong door Gaspard Baumgarten. Tom Degroote profiteerde na ruim een half uur van een fout van Wouter Jolie, onderschepte de bal en gaf voor op Baumgarten. Jolie maakte in het vierde kwart gelijk; de strafcorner van Tim Swaen werd nog gekeerd, maar in de rebound was Jolie wel trefzeker.

„Dat ik dit op mijn 35e nog mag meemaken, het voelt bijna als een jongensdroom”, zei de 35-jarige Jolie. „Ik ben in 2017 gestopt met hockeyen, maar bleef in het tweede elftal spelen. Mijn kinderen hebben me ook fit gehouden. Na dit seizoen is het echt klaar, maar om nog een halve finale van de Euro Hockey League mee te pakken, is erg gaaf.” Jolie keerde terug bij de hoofdmacht van Bloemendaal vanwege blessures bij onder anderen Floris Wortelboer.

Bloemendaal treft maandag in de eindstrijd de winnaar van het duel tussen Uhlenhorst Mülheim uit Duitsland en het Spaanse Atlètic Terrassa. „Dan moet het echt beter, want dit was eigenlijk gewoon slecht van onze kant. Het is voor velen de eerste deelname aan de EHL en van onze kant was het heel tam. Het leek wel of we met de handrem erop speelden. Maar dit was onze belangrijkste wedstrijd in anderhalf jaar tijd, dus zo gek was het niet”, aldus Croon, die zich koelbloedig toonde op het beslissende moment.

„Ik had voor de zesde shoot-out meer spanning dan voor de eerste, want als ik had gemist, was het meteen klaar. Nu op naar maandag, als het alleen maar beter kan zijn. Helaas mogen we de andere halve finale niet kijken, want we moeten vanwege het protocol meteen weg hier.”

De laatste editie van de Euro Hockey League werd in 2019 gewonnen door de Belgische club Waterloo Ducks. Bloemendaal won het internationale clubtoernooi in 2018.

Meer nieuws uit Sport