Facebook-gegevens van 533 miljoen gebruikers weer op straat

ANP Producties | Bron: ANP

De persoonlijke gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers liggen weer op straat. De data zijn sinds zaterdag gratis online te bekijken. Volgens persbureau Bloomberg brengt dat nog eens in herinnering hoezeer het bedrijf in staat is enorme hoeveelheden informatie te verzamelen, maar grote moeite heeft dat gevoelige bezit te beveiligen.

Er is individuele info gelekt over 533 miljoen gebruikers van Facebook. Business Insider meldde dat het onder meer gaat om telefoonnummers, volledige namen, geboortedatums, biografische gegevens en soms ook e-mailadressen. Een Facebook-woordvoerder verklaarde in een mail dat het oude gegevens betreft waarover al eerder is gerapporteerd. "We hebben die kwestie in augustus 2019 ontdekt en geregeld".

Facebook deed destijds wel iets aan de zwakke plek in de technologie waardoor de informatie kon lekken, maar is niet bij machte te voorkomen dat de data verder worden verspreid op internet. Alon Gal, specialist cybercrime bij de firma Hudson Rock, kon ze daardoor zaterdag weer tegenkomen op een hackersforum.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.