'Duitse minister pleegde contractbreuk met miljoen mondmaskers'

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn heeft 1 miljoen mondmaskers besteld bij een zoon van voormalig bondskanselier Helmut Kohl, maar er is na de levering nooit een cent voor betaald. Dit zegt de zoon, Walter Kohl, eigenaar van bedrijf Kohl Consult. Hij is volgens het dagblad Bild in Bonn naar de rechter gestapt en eist van Spahn 5,48 miljoen euro.

Kohl Consult kreeg de opdracht afgelopen voorjaar en het bedrijf leverde 8 mei 2020 1 miljoen FF2-maskers van 4,5 euro elk. Walter Kohl stelt persoonlijk te zijn meegegaan bij de levering, maar op de bestemming was er niet genoeg ruimte voor de opslag en het duurde drie dagen voor de vrachtauto's gelost konden worden.

In de contracten met mondmaskerleveranciers staat volgens Kohl dat er binnen zeven dagen na de leverdatum moet worden betaald, ook zonder de lading te controleren. Kohl zegt nooit een cent te hebben gezien en het excuus van het ministerie van Spahn was plotseling dat de maskers niet voldoende waterdicht zouden zijn. Kohl stelt dat hij de maskers heeft geleverd waar Spahn om had gevraagd en dat de waterdichtheid er niets mee te maken heeft. "Ik begrijp niet waarom Jens Spahn en zijn ministerie opzettelijk hun eigen contracten verbreken, het principe dat contracten moeten worden nagekomen, is er blijkbaar niet van toepassing", klaagde Kohl in de krant Bild.

Het ministerie doet over de lopende procedures geen uitspraken. Duitsland is de afgelopen tijd geschokt door gesjoemel in de handel in mondkapjes, waarbij enkele politici of bestuurders met hun 'mondkapjeskennis' grote bedragen aan zouden hebben verdiend als deskundige of bemiddelaar bij het afsluiten van contracten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.