Peiling Hart van Nederland: Aantal stemmers met spijt toegenomen

ANP Producties | Bron: ANP

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart is het aantal Nederlanders dat spijt heeft van hun stem flink toegenomen, concludeert Hart van Nederland op basis van een peiling onder ruim 2.500 mensen. Inmiddels zou 9 procent van de stemmers spijt hebben van zijn of haar keuze. Omgerekend komt dat neer op bijna 1 miljoen Nederlanders. Een dag na de verkiezingen lag dat aantal nog op iets meer dan 300.000.

Vooral mensen die op de VVD hebben gestemd, betwijfelen volgens de peiling of ze nog steeds achter hun keuze staan. 15 procent van de VVD-stemmers zegt inmiddels spijt te hebben. Meerdere deelnemers hebben volgens Hart van Nederland aangegeven dat ze betreuren dat ze niet op CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hebben gestemd.

Het onderzoek van Hart van Nederland volgt een dag nadat demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte een motie van wantrouwen nipt overleefde. De motie werd door alle oppositiepartijen gesteund, nadat Rutte tijdens een verkenningsgesprek voor de kabinetsformatie uitspraken deed over Omtzigt. Hij zou tijdens dit gesprek hebben geopperd dat het Kamerlid een 'functie elders' zou moeten krijgen.

Ook veel mensen die op 17 maart op GroenLinks stemden, betwijfelen achteraf op dit de juiste keuze was. 8 procent van hen heeft spijt. Van de D66 stemmers zegt 7 procent spijt te hebben.

De meeste mensen die op het CDA stemden, hebben hier 2,5 week na de verkiezingen geen spijt van. Slechts 2 procent van de CDA-stemmer betwijfelt zijn of haar keuze.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.