Duitse president spreekt over verlies vertrouwen in politiek

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier spreekt in zijn paastoespraak over het verlies van het vertrouwen in de politiek als gevolg van de coronacrisis. De mensen hebben volgens Steinmeier in een zaterdagavond (20.10 uur) uit te zenden toespraak het vertrouwen verloren mede als gevolg van de politieke strijd over coronamaatregelen en de onoverzichtelijkheid van die maatregelen.

Hij roept daarom op tot " begrijpelijke en pragmatische maatregelen" tegen de verspreiding van het coronavirus. En hij waarschuwt dat politieke wedijver geen doel op zichzelf mag worden. Duitsland beleeft de derde golf van het coronavirus en bij de bestrijding van het virus is veel misgegaan, zoals met het testen en vaccineren. Daarnaast hebben deelstaten het initiatief bij veel facetten van de bestrijding van het virus en dat heeft geleid tot botsingen tussen bondkanselier Merkel en de zestien deelstaatpremiers. Die zijn het onderling ook niet eens over wat er precies gedaan zou moeten worden. Volgens de krant Bild beraamt Merkel momenteel een plan om via nieuwe federale wetgeving de deelstaatpremiers uit te schakelen in het coronabeleid.

President Steinmeier begrijpt de moedeloosheid van de mensen. "Na dertien maanden (coronamaatregelen) helpen oproepen om vol te houden ons niet meer verder, nog meer oproepen om geduld te hebben, discipline te tonen en verstandig te zijn, klinken hol in deze verpletterende tijden." De pandemie heeft ons volgens Steinmeier een spiegel voorgehouden, "onze neiging alles te willen regelen. Onze angst voor risico's en ons afschuiven van verantwoordelijkheden". Volgens Steinmeier moet er na de pandemie gekeken worden hoe dit anders geregeld kan worden en hoe de staatsinstellingen slagvaardiger kunnen worden.

Steinmeier vindt dat met hernieuwde inzet van de burgers begrijpelijke en pragmatische maatregelen hun doel kunnen bereiken. Hij zegt dat alle vaccins die in het land gebruikt worden veilig zijn. Hij kreeg afgelopen week een dosis AstraZeneca toegediend. Steinmeier roept de mensen op zich te laten inenten, want dat is de weg uit de pandemie, volgens de president. Hij waarschuwt wel dat er nog "bittere maatregelen" kunnen komen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.