Rusland verlengt samenwerking met VS in de ruimte

ANP Producties | Bron: ANP

Rusland heeft het verdrag met de VS over samenwerking in de ruimte verlengd tot eind 2030. Premier Michail Misjoestin heeft het voorstel om langer door te gaan met de Amerikanen op het gebied van onderzoek en het gebruik van kosmos voor vreedzame doeleinden goedgekeurd, liet de Russische regering zaterdag weten in Moskou.

De nieuwe afspraak zal met de uitwisseling van diplomatieke beleidsnota's worden afgerond. In 1992 besloten Rusland en de Verenigde Staten tot niet-militaire coöperatie in de ruimte, sindsdien is het verdrag al vier keer verlengd. Begin maart maakte het Kremlin bekend dat de werkzaamheden in het Internationale Ruimtestation ISS, een miljardenproject dat op leeftijd begint te komen, kunnen doorgaan tot zeker 2028. Eerdere plannen liepen tot 2024.

Het ruimtestation cirkelt al ruim 20 jaar rond de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. De afgelopen tijd waren er de nodige problemen, onder met de zuurstoftoevoer en vermindering van de druk in de compartimenten door lekkage. Enkele weken geleden slaagden Russische kosmonauten erin twee gaatjes te dichten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.