Vandaag in 2001: Australië vernietigt Amerikaans Samoa met 31-0 of was het nou 32-0? [video]

32-0? De officials bleken te enthousiast.© foto youTube

Milo Lambers

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ‘verjaardag’ viert. Wedstrijd: Australië - Amerikaans Samoa, 11-04-2001.

Tonga

Met een sterk team met veel spelers die in Europa spelen, heeft Australië in 2001 goede papieren om het WK voetbal van 2002 te halen. Pas één keer eerder deed het land mee aan een WK: in 1974. Australië is lid van de Oceanische voetbalbond en zit in een poule met Tonga, Fiji, Samoa en Amerikaans Samoa. De eerste wedstrijd tegen Tonga wordt uit met 0-22 gewonnen. Een wereldrecord.

Schoolexamens

Amerikaans Samoa is de kwalificatie begonnen met een 0-8 nederlaag tegen buurman Samoa. Onderweg naar Australië blijken er problemen te zijn met de paspoorten van de spelers. Alleen doelman Nicky Salupa komt het land in. Bondscoach Tunoa Lui kan ook geen spelers van de onder 20-lichting oproepen, die hebben schoolexamens. Hij moet het doen met nog jongere spelers. Met drie jongens van vijftien verschijnt Amerikaans Samoa aan de aftrap in het Internaional Sports Stadium in Coffs Harbour. Het nationale team van het eilandstaatje met zo’n 50.000 inwoners houdt tien minuten stand. Dan Constantinos Boutsianis opent de score en dan verandert het doel van keeper Salupa in een schiettent. Bij rust staat het al 16-0. Spits Archie Thompson, die later nog een blauwe maandag voor PSV uitkomt, is verantwoordelijk voor de helft van de productie.

Scorebord

In de tweede helft gaat Australië naar hartenlust verder. Er wordt zoveel gescoord dat de officials de draad kwijtraken. Stond het nou 31-0 of 32-0? Op het scorebord staat dat laatste, maar na een hertelling blijkt dat er ‘slechts’ 31 keer is gescoord. Daarmee verbreekt Australië zijn record van vier dagen eerder. Archie Thompson krijgt met 13 doelpunten ook een plaatsje in het Guinness Book of Records.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kritiek

Na de wedstrijd neemt de kritiek op het kwalificatieformat in Oceanië toe. Kleine landen moeten voor het WK van 2006 weer plaatsingswedstrijden spelen voor de groepswedstrijden. Australië sluit zich na 2006 aan bij de Aziatische voetbalbond omdat het meer weerstand wil. Australië kwalificeert zich trouwens niet voor het WK van 2002. Uruguay, de nummer vijf van de Zuid-Amerikaanse kwalificatie, is in de play-offs te sterk.

Slechtste ter wereld

Amerikaans Samoa wordt in de jaren na de recordnederlaag gezien als het slechtste team ter wereld. Met het aantrekken van de Nederlandse bondscoach Thomas Rongen in 2011 is het land uit op eerherstel. Het speelt gelijk tegen de Cookeilanden en is te sterk voor Tonga. De beelden zijn terug te zien in de documentaire ‘Next Goal Wins’ uit 2014.

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op

een historische sportgebeurtenis die

deze week haar ‘verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

Australië - Amerikaans Samoa

Datum:

11-04-2001

Plaats:

Coffs Harbour, Australië

Meer nieuws uit Sport