Poetin tekent wet waardoor hij tot 2036 president kan blijven

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waardoor hij tot 2036 staatshoofd kan blijven als hij zich kandidaat stelt en wordt gekozen, meldt persbureau TASS. Zijn ambtstermijn loopt af in 2024, waarna de 68-jarige politicus nog twee keer presidentskandidaat kan zijn en twee termijnen van zes jaar kan dienen.

Ruim driekwart van de opgekomen kiezers stemde vorig jaar juli in een referendum voor aanpassingen in de grondwet waardoor Poetin langer aan de macht kan blijven. Het Kremlin noemde het resultaat destijds een bewijs van het vertrouwen van de bevolking in Poetin. Het parlement stemde vorige maand in met de wetswijziging.

De voormalige KGB-spion is al de langstzittende leider sinds de communistische Sovjet-dictator Josef Stalin. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.

Poetin domineert de Russische politiek al ruim twintig jaar. Hij heeft naar eigen zeggen nog niet besloten of hij nog een keer wil meedoen aan de verkiezingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.