Ruziënde politici in Den Haag en intussen strompelen we verder met de vaccinaties. Ga prikken! | commentaar

Jan ’t Hart

Het Haagse gevecht om waarheid en de macht laat zich gemakkelijk vertalen naar het paasverhaal. Dat deden velen dan ook op de sociale media in het weekend van de bezinning.

Verkiezingswinnaar Mark Rutte werd donderdagnacht in het parlement aan het kruis genageld. De judaskus kwam van ChristenUnieleider Segers – een dag later, dus niet in de Tweede Kamer zelf – met de verklaring niet met Mark verder te willen. Waarna Ruttes discipelen, veelal liberale oudgedienden, zich massaal om de leider schaarden. Het is Mark of niet, was de boodschap. Rutte zelf stond op uit het graf en verklaarde strijdbaar te zijn.

Dat andere partijen wat moeite krijgen met Ruttes moeizame relatie met de waarheid is begrijpelijk, maar de kiezer heeft gekozen en die was goed op de hoogte van diens geheugenprobleem. De VVD-leider in het hoekje duwen van Wilders’ PVV – onbetrouwbaar in meeregeren – is onterecht. Je coalitiepartner hoeft niet je vriend te zijn. Daarbij: zonder VVD moet de bijna 30 procent kleinere D66 minimaal zes kleine partijen op links zoeken voor een coalitie, inclusief het CDA. Een utopie, leuk voor de borreltafel.

Als die politieke kluwen is ontward, wordt het tijd dat het kabinet de coronacrisis weer ter hand neemt. Ruim de helft van de Britten is nu gevaccineerd, tegen 15 procent van de Nederlanders. De weg naar economisch en psychisch herstel ligt op het pad van de inentingen. Oplossingen door medisch deskundigen genoeg, maar coronaminister De Jonge blijft er doof voor. Net als een jaar geleden met mondkapjes en testen is de organisatie een lachertje. De ziekenhuizen staan te trappelen mee te helpen, net als in het Verenigd Koninkrijk, maar dat mag niet. Want anderen doen het. Maar die doen het niet. En zo strompelen we verder.

Intussen stromen de parken bij mooi weer vol met vooral jonge mensen die niet meer zijn te houden. Het is een trechter: omdat alles dicht is, is het park de enige plek van samenkomst. Of een volledige lockdown als in Frankrijk afkondigen en als een razende vaccineren, of de burgemeesters volgen die pleiten voor meer spreiding: terrassen of andere plekken openen en proberen de massa te verdelen. Crowdcontrol heet dat. Ooit was Nederland daar goed in. Daarin wel.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.